Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Αξιοθέατα

Ξεκινώντας από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου και τον μιναρέ της περιοχής, στο εξαιρετικό Κάστρο και τον παραδοσιακό οικισμό Σκάλα.

ag. Vasileios

Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου

Ο ιερός ναός κοσμεί την Κοινότητα και ενδυναμώνει το χριστιανικό αίσθημα όλης της γύρω περιοχής. Ο ιερέας της περιοχής λειτουργεί αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια.

Ο Μιναρές του Μαργαριτίου

Ο Μιναρές του Μαργαριτίου, στέκει να θυμίζει τα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου. Πολλοί αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν, αλλά ευτυχώς διασώθηκε.

Το κάστρο του Μαργαριτίου

πηγή: Καστρολόγος – Κάστρα της Ελλάδας

Στη νότια πλευρά του Μαργαριτίου, υπάρχει κάστρο σε λόφο που δεσπόζει στην περιοχή. Πρόκειται για οθωμανικό κάστρο, σε θέση όπου προϋπήρχε Βυζαντινό φρούριο, που κατελήφθη για λίγο από τους Ενετούς, μετά από μια μάχη που άφησε εποχή. Το κάστρο άρχισε να κατασκευάζεται από τους Τούρκους το 1549, επάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος αρχαίου οχυρού και καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1571.

Η κατάληψη του φρουρίου υπήρξε σημαντική για τους Ενετούς και ο Ορσίνι, παράγγειλε τη δημιουργία ζωγραφικού πίνακα με θέμα τη μάχη. Ο πίνακας ανατέθηκε στον Έλληνα Αντώνιο Βασιλάκη εκ Μήλου (Antonio Vassilacchi), ο οποίος ήταν παρών στη μάχη. Αργότερα, μεταξύ 1620 με 1650, δημιουργήθηκε αντίγραφό του από τον Pietro Belloti. Ο πίνακας έχει ύψος 2,75 και πλάτος 3,35 μ. και βρίσκεται στο Παλάτι των Δόγηδων της Βενετίας στο δεύτερο όροφο (Sala dello Scrutinio). Αντίγραφο του πίνακα απέκτησε η κοινότητα Μαργαριτίου το 1958, το οποίο σώζεται έως σήμερα.

Το κάστρο πρέπει να ανακατασκευάστηκε ριζικά, περίπου έναν αιώνα μετά την κατασκευή του, στο δεύτερο μισό του 17ου, ή στις αρχές του 18ου αιώνα. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να επιχωματώθηκαν εσωτερικά, οι αυλές και οι προμαχώνες και να μετακινήθηκε η πύλη.

Το κάστρο του Μαργαριτίου, στην περίοδο του Αλή πασά, το 1818, επισκευάστηκε από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο κατά της Πάργας. Αργότερα χρησίμευσε και σαν φυλακή. Οι φυλακές του κάστρου Μαργαριτίου, ήταν γνωστές για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και αναφέρονταν ως «Φυλακές Κούτσουρο».

Έως το 1911 το φρούριο του Μαργαριτίου, χρησίμευε ως στρατώνας του τούρκικου στρατού, έδρα του στρατιωτικού διοικητή της περιοχής και ως φυλακές για τους βαρυποινίτες και τους επαναστάτες Έλληνες. (Wikipedia)

Οικισμός Σκάλα

Ο Διατηρητέος οικισμός Σκάλα αποτελούσε περιοχή εύπορων της εποχής, με πληθώρα αρχοντικών με μεγάλους περιβόλους και πετρόχτιστες καμάρες. Με αυτό τον τρόπο υποδήλωναν και τον πλούτο των ιδιοκτητών τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αρχοντικών αποτελούν: το αρχοντικό των Ροημπέη, το αρχοντικό του Ομέρ-Χιμ και το αρχοντικό του Μουχτή. Ο πρωήν “μαχαλάς” είναι επισκέψιμος, προσεγγίζεται οδικώς με πινακίδες να καθοδηγούν στη διαδρομή.

Βρύση – Ο Μπαξές του Αράπη

Στο δρόμο που ενώνει το Μαργαρίτι με την Πάργα, δεσπόζει η πασίγνωστη βρύση με την ονομασία “Μπαξές του Αράπη”, ή Ράπη όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Λειτουργική έως σήμερα, προσφέρει το γάργαρο νερό της. Εάν κάποιος περνάει από εκεί, επιβάλλεται να κάνει μία στάση, να απολαύσει και την υπέροχη σκιά του σημείου.

Verified by MonsterInsights